Engelsk og globalisering i Danmark – et sprogligt landskab i forandring

Efter 2. verdenskrig er engelsk i stigende grad blevet etableret som et vigtigt sprog i Danmark, og i dag indtager sproget en helt unik rolle i det danske (sprog)samfund.
Dansk er fortsat det dominerende sprog fra Gedser til Skagen, men at kunne begå sig på engelsk er blevet en standardforventning. Vi støder på engelsk i reklamer, på butiksskilte, i supermarkedet, på arbejdspladsen, i skolegården, på cafeen, i supermarkedet, på restauranten, i sportsklubben, på internettet, i kærlighedserklæringer, ja snart sagt alle steder.

I dette foredrag fortæller vi om en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse om danskernes brug af og holdninger til engelsk i 2022, og den udvikling vi ser i forhold til en lignende undersøgelse fra slutningen af 1990’erne.
Vi fortæller også om en igangværende interviewundersøgelse, der viser at der findes mange forskellige og ofte modstridende holdninger til engelsks tilstedeværelse i Danmark. Foredraget er baseret på ENIDA-projektet hvor vi med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøger hvordan det engelske sprogs status har udviklet sig i løbet af de seneste 25 år, og hvor vi ved hjælp af forskellige metoder forsøger at afdække den rolle sproget spiller i dagens Danmark.

NB. Foredraget vil blive tolket til tegnsprog

Detaljer

Foredrag: Dorte Lønsmann, Janus Mortensen og Jacob Thøgersen

Dato: Lørdag d. 16. september 

Tid: 10.15 – 11.05

Sted: Multisalen, Bogense Skole, Gyldensteensvej 2, 5400 Bogense