Syngende danske dialekter

DKK 0,00

Pia Quist fra Københavns Universitet tager i dette foredrag os med på tur langs stødgrænsen, som løber på tværs af landet, mens vi lytter til masser af eksempler fra danske dialekter, både nye og gamle.

Lørdag den 18. september kl. 11.30-12.20.

Ikke på lager

Kategori:

Beskrivelse

Man siger, at dansk er det eneste sprog i verden, der har stød (i hvert fald på den måde, vi bruger stød). Stød er det lille knirk, der adskiller udtalen af for eksempel man og mand. Når mange oplever fynske og bornholmske dialekter som mere syngende end andre danske dialekter, kan det have noget med stød at gøre. På Bornholm, Sydsjælland, Lolland/Falster, Fyn og Sønderjylland er dialekterne nemlig kendetegnede ved at være stødløse.

Dansk var oprindeligt stødløst i hele landet, men på et tidspunkt – formentlig i løbet af middelalderen – begynder danskerne i København og store dele af Sjælland og Jylland at ’støde’ ordene. Vi ved ikke hvorfor. Man har ikke stød i nogen af de omliggende egne, Skåne og Tyskland for eksempel, så det er lidt af et mysterium, at denne lille lyd etablerer sig i dansk og med tiden bliver et af de mest adskillende træk på Danmarks dialektkort.

Detaljer

Dato: 18. september 2021

Start: 11:30 CEST

Slut: 12:20 CEST

Sted: Dansk Sprognævn, Adelgade 119 B, 5400 Bogense

Find vej: Dansk Sprognævn ligger ved lyskrydset midt i byen. Når du kommer ind i byen og kører ad Odensevej, drejes til højre i lyskrydset ad Søndermarksvej og lige efter til venstre ad Plantagevænget. Der er begrænsede parkeringsmuligheder ved Dansk Sprognævn og langs Plantagevænget. Vi henviser til parkering ved Hotelpassagen, Marinaen og Bogense Hallerne.

Tlf.: 64812044

E-mail: info@sprogense.dk